Днес в полунощ, молим св. арх. Михаил да измъкне от огненото езеро душите на починалите ни близки

Два дни в годината са отредени на светия архистратиг и предводител на небесните войнства архангел Михаил. В полунощ преди дните 6* септември и 8 ноември, свети архангел Михаил се намира на брега на огнената долина и пуска дясното си крило в огнената геена, която в този момент гасне и извежда душите на грешниците на брега. Накратко това е видял и разказал светият евагелист Йоан Богослов на своя любим ученик свети Прохор. Ние трябва много усилено да се молим за нашите починали близки и роднини, за да измолим опрощаване на греховете им и облекчаване на мъките им, защото самите те вече не могат да се покаят и разчитат, и са зависими само от нашите молитви за тях. Те чакат нашите молитви и да раздаваме милостиня в тяхно име! Огромно е дръзновението пред Бога на светия архангел Михаил за измолване душите на всички, които обичаме.
Явил се Божият архистратиг Михаил на един от Богоугодните иноци в град Москва, в Кремъл, в Чудовия манастир, където тази молитва е написана и казал: ”Ако някой човек чете всеки ден тази молитва, в този ден няма да се докосне до него дяволът, нито зъл човек, ленност няма да съблазнява сърцето му, а ако човек се престави, то душата му не ще иде в ада. Амин”.
Забележка: При поменаването на близки, роднини, познати и приятели по време на молитвата, добавяме накрая „… и сродниците по плът до Адамовото коляно“
  МОЛИТВА КЪМ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ /Може да се чете всяка сутрин, както и в полунощ срещу празниците на св. арх. Михаил 6 септември и 8 ноември/

 Господи Боже, Велики Царю Безначални!

Изпрати Господи, Твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) и го избави от неговите видими и невидими врагове. О, Господен Михаиле Архангеле! Съкрушителю на демоните, забрани на всичките ми врагове, които се борят с мене, направи ги боязливи като овце и ги съкруши като прах, развяван на вятъра. О, Господен Велики Архангеле Михаиле! Архистраже, пръв княже на шестокрилите, войводо на Небесните сили – на Херувимите и Серафимите и на всички светии. О, Богоугодни Архангеле! Бъди ми неизказан пазител, Велик Помощник във всички беди, скърби, печал, по пусти места и на кръстопътища. а когато плавам по реки и морета – тихо пристанище. Избави ме, Велики Михаиле Архангеле, от всички лукави преслести.Когато викам към Тебе и призовавам Твоето Свято Име, побързай да ми помогнеш и послушай Твоя раб (името). О, Велики Архангеле Михаиле! Победи всички мои лукави врагове със силата на Честния и Животворящ Небесен Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Богородица, на Светите Ангели и Светите Апостоли, на Светия Пророк Божий Илия, на Свети Велик Николай, архиепископ Мириклийски Чудотворец, на Свети Андрей Юродиви, на Светите Великомъченици Никита и Евстатий, на преподобните Отци и Светите Светители и Мъченици и на всички Свети Небесни Сили. О, Велики Архангеле Михаиле! Помогни на мене, грешния Твой раб (името), избави ме от земетресения, потоп, от огън и меч, от внезапна смърт, от всяко зло и от коварния враг, и от зли бури, и от лукавия сатана ме избави, Велики Михаиле Архангеле Господен, сега и всякога и во веки веков. Амин.
    * На 6 септември се отбелязва чудото в Хони. В линка може да прочетете подробно за него: чудото на св. архангел Михаил в Хони.  
„Светецът на моето сърце“ – българската книга за св. Нектарий Егински
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *